Overheid verergert schulden

Het systeem van toeslagen brengt mensen dieper in de schulden

Een financieel extraatje is altijd welkom, zeker als je in de schulden zit. Maar weet waar je aan begint voordat je toeslagen aanvraagt. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving is het systeem zo ingewikkeld dat de overheid juist schulden van burgers ‘in de hand werkt’.

Rond de 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens zitten in de schulden. Vooral het terugbetalen van toeslagen zorgt voor problemen.“Het gebeurt regelmatig dat mensen met schulden ontvangen toeslagen moeten terug betalen, omdat ze te veel geld hebben gekregen.” Mensen met schulden hebben vaak korte baantjes of zitten even zonder werk, waardoor het inkomen sterk varieert. Aangezien de hoogte van de toeslag inkomensafhankelijk is, verandert het te ontvangen bedrag mee.

Gewoon een kwestie van de hoogte van het nieuwe inkomen doorgeven, zou je zeggen. Maar vaak weten men niet dat dit nodig is. “Veel mensen gaan er vanuit dat de Belastingdienst wel weet hoe hoog hun inkomen is. Maar dat is niet zo, je moet veranderingen zelf doorgeven.”

In EenVandaag een gesprek met Tamara Madern (Lector Schuldpreventie en Vroegsignalering Tamara Madern van de Hogeschool Utrecht) en Jaap Diepeveen (schuldhulpverlener) over de schuldenproblematiek en wat er moet gebeuren om het systeem beter in te richten.

https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/414401-overheid-verergert-schulden-door-ingewikkeld-systeem